Bali - Budapest

2010. december 16., csütörtök

Java 5: Yogyakarta, Borobudur

A Yogyakartai szállásunkkal legalább olyan szerencsénk volt, La Javanese Homestay, breakfastmint a Solo-ival. Találtunk egy eldugott kis homestayt, ami jávai stílusú fa bútorokkal volt gyönyörűen berendezve. Emellett indonéziában szokatlanul: tökéletesen tiszta és rendezett volt. Ráadásul a reggeli végre nem csak ehető, hanem isteni volt: palacsintába csomagolt banán csoki öntettel és friss gyümikkel.

room la javanese

Magát a várost nagyon élhetőnek találtuk, hiszen amellett, hogy letagadhatatlanul indonéz, megvan benne minden olyan modern dolog, amire a 21.századi embernek szüksége lehet. Egyetlen szépséghibája, hogy a sziget közepén fekszik, tehát tengerpart nincs a közelben.

Mint legnagyobb látványosságot, természetesen meglátogattuk a Borobudurt. Ez a monumentális buddhista építmény i.sz. 750-850 körül épült, azonban a buddhizmus visszaszorulása miatt elfelejtődött, és betemette a vulkáni hamu. Csak a 20.század elején a holland gyarmatosítók kezdték meg a Borobudur megtisztítását.

Sajnos, mint sok dologgal a Jáva túránk során, ezzel a látványossággal sem volt szerencsénk: ugyanis a Merapi hamuval borította be a múlt havi kitörésekor, így most nem lehet felmenni és végigjárni a buddhista templom szintjeit. Csak a talpazatról lehet megnézni, a sok helyen felállványozott figyelmeztető táblákkal “feldíszített” építményt.

A belépő természetesen ugyanannyi, mintha meg is nézhetnéd az építményt: helyieknek 20ezer IDR, diák jegy: 72ezer IDR/ 8 $, turista jegy: 135ezer IDR/ 15 $.

borobudur 119

borobudur 175 borobudur 183

Borobudur

Rengeteg árus vadászik a turistákra már a megérkezéstől kezdve: van, aki esernyőket akar bérbe adni napernyő gyanánt, vagy kalapokat, emléktárgyakat, esetleg képeslapokat árul. A bejáratig kísérik és a kijáratnál várják a gyanútlan turistát, aki ugyan nem akar vásárolni, de fog… Saját káromon megtanultam, hogy képeslapot legközelebb a bevásárlóközpont könyvesboltjában kell venni, mert jobb a kínálat és jóval olcsóbb…

Egyébként bármit mondasz úgysem tudod lerázni őket, csak ha elindulsz az autóval.

borobudur 225árusok a kijáratnál

borobudur 227visszaverhetetlen támadás…

1 megjegyzés:

Léna írta...

Nagyon szép helyen jártok!!! :)